Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
HANKMO BYAR
FAKTA OM HANKMO FÖRENINGAR & FRITID FÖRETAG & TJÄNSTER BO I HANKMO
KORSHOLM   På svenska    Skriv ut sidan

      

Välkommen till Hankmo på nätet!

Hankmo är livskraftig stadsnära landsbygd i Korsholm nära Vasa stad. Hankmo byar utsågs till Årets by i Österbotten år 2009! I byarna Väster- och Österhankmo bor idag 555 personer och därtill är området populärt för fritidsboende. Läs mera under Fakta om Hankmo-rubriken där du hittar en karta, byaplanen för Hankmo byar, bildmaterial, händelsearkiv under de senaste åren, kontaktuppgifter och en hel del information kring områdets intressanta historia!

I Hankmo finns många aktiva föreningar inom olika sektorer, kolla närmare under Föreningar&Fritid. Då det gäller tjänsteutbudet så behöver vi inte alltför ofta gå över ån (Lappsunds å) eller älven (Kyro älv) efter vatten eftersom vi har en massa duktiga entreprenörer och företag inom olika branscher. Se närmare under rubriken Företag&Tjänster.

Under rubriken Bo i Hankmo har vi samlat lediga tomter och fastigheter. Här kan du bo på landet men ändå nära stan, nära till havet och i en lugn och trivsam miljö för alla åldrar! Välkommen!

 

 


 

 
 
 

 

 

 

ÅRSMÖTEN

Hankmo Idrottsförening r.f. håller årsmöte söndagen den 10 mars 2019 kl. 18.00 vid Andreas Knips hembageri. Servering. Stadgeenliga ärenden samt ärende om reservering av medel för förbättring av skidspåren.

 

Västerhankmo Marthaförening r.f. håller årsmöte söndagen den 10 februari 2019 kl. 18.00 hos Nina Nygård. Stadgeenliga ärenden.
Välkommen!

 

Västerhankmo Hamnförening r.f. håller årsmöte söndagen den 10 februari 2019 kl. 18.00 vid Andreas Knips hembageri. Servering. Stadgeenliga ärenden.
 

VUF MASKERADDISCO 25.1
Västerhankmo UF ordnar maskeraddisco för barn under skolålder (i föräldrars sällskap) – årskurs 4. Klockan 18-20.
Inträde 3 e, saft och snacks ingår. Kaffe/te, kokosbollar, godis finns till försäljning. Program: Dans, ansiktsmålning, lekar, bowling
 
VUF JULFEST PÅ BJÄRJI 25.12
Västerhankmo UF ordnar julfest vid UF-lokalen, Bjärji, på juldagen 25.12.2018 kl. 19.00-01.00.
 
Vi börjar med gröt och mingel, sedan blir det hejmlaga sketchprogram, samt kaffe och dopp!
 
Efteråt dansar vi till tonerna av Hotshots.
 
Inträde för Vuxna: 20€, Barn(0-15 år): 1€/år
 
VUF ORDNAR FARSDAGSBRUNCH 11.11
Kom till Bjärji på en omtyckt brunch och fira far med hela familjen kl. 11-14.
Pris: 13 €/person, 1€/år upp till 12 år. Bindande anmälan. Anmäl senast onsdag 7 november till vasterhankmouf@gmail.com eller till Lenita, 0503106864.
 
VUF ORDNAR ENJO-DEMO 29.10
Kom till Bjärji 29.10 kl. 18:30 och lär dig om kemikaliefri städning – ett steg mot ett hälsosammare liv och en hållbar utveckling. Möjlighet att pröva och beställa produkter. För serveringen får du gärna meddela om du är på kommande till vasterhankmouf@gmail.com eller till Lenita, 0503106864.
 
TALKO PÅ SNÄRÖIRAN 22.9
Med hösten på intågande börjat det bli dags för talko på Snäröiran. Fåren ska infångas och föras hem och samtidigt ordnas röjningstalko på holmen. Närmare information om vad som ska röjas på holmen kommer inom kort.
Västerhankmo UF har sedan 2005 med hjälp av vårdbiotopavtal via TE-centralen (bidragspengar) hållit ett trettiotal talkon på holmen. Varje år har Ungdomsföreningen också sett till att fåren har kommit sig ut till Snäröiran och också hämtat hem dem på hösten.

Ta med motorsågen, föreningen står för bränsle.

Föreningen bjuder på korv och fika. Evenemanget passar hela familjen, lekledare finns på plats!

Start från Kastet kl.11.

TALKOOT SNÄRÖIRANILLA 22.9
Lampaat otetaan kiinni ja viedään kotiin ja samalla pidetään raivaustalkoot saarella. Kaatuneet puut ja risut kerätään poluilta. Raivataan vähän eteläistä kärkeä sekä vanhaa uimarantaa. Västerhankmoon Nuorisoseura on järjestänyt vuoden 2005 jälkeen jo 30 talkoota TE-keskuksen avustusrahoilla, jotka on saatu perinnebiotooppisenhoitomuodon vuoksi. Joka vuosi Nuorisoseura on pitänyt huolen, että lampaat ovat tulleet kesäksi Snäröiraniin ja he ovat myös hoitaneet lampaat aina kotiin syksyllä.

Ota mukaan moottorisaha, seura vastaa bensakuluista.

Seura tarjoaa makkaraa ja juotavaa, tapahtuma sopii koko perheelle, sillä myös lasten leikittäjä on paikalla!

Aloitetaan klo 11 Kastesta (Norrfjärdsvägenin päässä, Västerhankmoon venesatama). Venekuljetukset on järjestetty.

HEMBYGDSDAGEN I VÄSTERHANKMO 30.6.2018
Hembygdsdagen i Västerhankmo ordnas lördagen den 30 juni, kl. 11-15 vid Gamla skolan. Vi bjuder på utställningar och arbetsdemonstrationer både inomhus och utomhus. Fisksoppa samt kaffe med dopp finns till försäljning. Onsdagen den 27. juni kl. 18 kommer Korsholms veteranbilister på visit och förnöjer oss med sina vackra veteranbilar. Även då servering, utställningar och måhända någon arbetsdemonstration.
Välkommen!
 
 
240 KM LOPPIS – ÖSTERBOTTENS LÄNGSTA LOPPIS
Söndag 17 juni ordnas evenemanget 240 km loppis i ungdomsföreningars lokaler i Österbotten. Vi i Västerhankmo UF deltar i evenemanget!
Vi ordnar bakluckeloppis och loppis inne i lokalen. Försäljningsplats kostar 5€ och ni sköter försäljningen själva. Ta kontakt på 0503106864 för att boka plats.
WWW.LOPPIS.SOU.FI

 

HÖMOSS SKOGSVÄG ÖPPNAD FRÅN 5.5.2018

Hömoss skogsväg har nu öppnats för personbilstrafik efter vårens menföre.

 

NYTT RADHUSBOENDE PLANERAS I VÄSTERHANKMO!

Under hösten 2017 startades diskussion om ett eventuellt nytt radhusprojekt i byn. Planeringen har gått vidare med ett par träffar med preliminära intressenter, senast hölls möte 6.2.2018.

I dagsläget finns redan några som är intresserade av att investera i en egen lägenhet och därtill finns nu fyra potentiella tomtalternativ. Diskussioner har förts med tomternas ägare och riktgivande prisinformation finns gällande alla alternativ. Du kan bekanta dig med tomterna i den bifogade filen.

20180213_Radhustomter_karta.pdf

 

Nu är det dags att komma med i den fortsatta planeringen ifall du har ett preliminärt intresse! Här finns en fin möjlighet både till äldreboende om egnahemsgården börjar kännas onödigt stor och arbetsam att sköta, eller likaså som första bostad år den yngre generationen. En bra möjlighet till fastighetsinvestering finns också, eftersom vi har kontinuerlig efterfrågan på hyreslägenheter!

Kom med på nästa planeringsmöte vid Västerhankmo Uf-lokal/Bjärji den 6.3.2018 kl 19!

Närmare information ges av:

Andreas Näsman 0500 567171

Nina Söderberg 050 5569684

 

 

STOR EFTERFRÅGAN PÅ HYRESLÄGENHETER I HANKMO

Nu i början av februari 2018 har det varit många som hört sig för om möjligheter att hyra lägenhet eller hus i Hankmo. Vi har tyvärr dåligt med utbud, så ta kontakt med medlemmarna i utvecklingsgruppen eller till Stefan Råback (050 5902525) om ni har intresse för uthyrning!

 

UTVECKLINGSMÖTE 9.11.2017

Väkommen på ett utvecklingsmöte för vår by den 9.11 2017 kl. 18.00 vid Västerhankmo UF. Kaffeservering!

Program:

• Åsa Blomstedt från Aktion Österbotten berättar om olika typer av utvecklingsprojekt som kan göras, hon berättar också om vad andra byar ute i Österbotten har gjort.

• Ben Antell berättar om aktuella saker som sker i kommunen som berör i Hankmo- och Kvevlaxområdet.

• Utvecklingsgruppen på plats.

 

HANKMO IF FOTBOLLSSKOJ OCH JUMPPA

Fotbollsskoj med Hankmo IF på sportplan vid Hankmo Skola börjar lördag 7.10 kl. 11 och ordnas sedan 13.10 och 21.10 samma tid. Samma stuk som friidrottsskolan, men i fotbollens tecken. Går bra med gummitossor på fötterna. För åldrarna kring 4 år och uppåt.

Lek & Rörelse barnjumppa börjar onsdag 4.10 kl. 18.30 i Hankmo Skolas gymnastiksal. Vi håller på sju onsdagar i följd, förutom den 18.10 (höstlov).

 

 

SKOL- OCH DAGHEMSSTRUKTUREN

 

INFORMATIONS- OCH DISKUSSIONS-TILLFÄLLE GÄLLANDE FRAMTIDSPLANERNA FÖR HANKMO SKOLA OCH DAGHEM ORDNAS MÅNDAGEN DEN 8.2.2016 KL. 18:30 I HANKMO SKOLA


Med anledning av den ytterst aktuella diskussionen kring lärcentret i Kvevlax och planerna gällande Hankmo skola och daghem samt helhetsplan och tidtabell med ändringar i Kvevlaxområdet, kommer ett informations- och diskussionstillfälle att ordnas för alla föräldrar och övriga intresserade måndagen den 8.2.2016.

Till mötet har vi också bjudit in kommunstyrelsens ordförande, bildningsnämndens ordförande och bildningsdirektören.

Vi hoppas att så många som möjligt tar tillfället i akt och kommer och diskuterar och ställer frågor om framtida arrangemang!

VÄLKOMNA!

Styrelsen för Hankmo Hem och Skola rf.
Utvecklingsgruppen i Hankmo byar

 

 

En video om Hankmo skola och daghem har producerats av Utvecklingsgruppen i Hankmo byar samt Hankmo Hem och Skola r.f. Målsättningen är att tjänstemän, beslutsfattare och andra intressenter kan bekanta sig med fastigheten och omgivningen som grund för diskussion, planering och beslut inom skol- och daghemsstrukturen i Kvevlax med omnejd. 

Klicka här för att se på videon.

 

Nedan finns de utlåtanden som Hankmo Hem och skola samt Utvecklingsgruppen i Hankmo byar gett till Korsholms kommun under processens gång:

  

Hankmo_utlatande_20151117_www.doc

Hankmo_utlatande_20150209_www.doc

 

 

 

       På gång i Hankmo 

VINTERSKOJ VID HANKMO SKOLA

Vinterskoj för alla åldrar vid Hankmo skola/rinken 16 februari kl. 14-16.30. Aktiviteter i rinken, i skidspåret vid skolan, och snöskoteråkning! Café med smått och gott. Arr: Hankmo Hem & Skola och Hankmo IF.

 

HIF FOTBOLLSSKOJ

Fotbollsskoj med inriktning på lek ordnas för barn från 4 år och uppåt, under tre söndagar med start 23.9 kl. 18.00-19.00 på sportplan vid Hankmo skola.

 

HIF CIRKELTRÄNING

För både kvinnor och män, i alla åldrar, håller vi cirkelträningar hösten på söndagar med start 23 september kl. 18.00-19.00. Avgift för terminen (hallhyra) mellan 10-15 € beroende på hur många deltagare vi är.

 

COPA DE HANKMO

Mikko Aalto från Jurvan Voima ordnar ett cykelmotionslopp på tisdag 21.8 kl 18.30 med start och mål vid Hankmo skola.
Banan går "runt Petsmo" (Hankmo Skola -Lappsund – Petsmo – Lamaslot – Hankmo Skola). Fixa till cykel och delta eller ta dig ut till vägen för att heja på, anmälning på plats från 17.30, ingen deltagaravgift. Säkerhetsnålar med för nummerlapp. Info ger Mikko, tfn. 0505866229.

Klasser:
10 år 1 varv
12 år 2 varv
14 år 2 varv
16 år 4 varv
Damer 4 varv
Herrar 4 varv
Motionsklass 2 varv

 

HIF FRIIDROTTSKOLA OCH -TÄVLING

Årets friidrottsskola startar söndag 19.8 kl. 18:00 vid sportplan i Västerhankmo. Kom med för att leka, friidrotta och ha roligt tillsammans med oss i ca. en timme. Från 3 år och uppåt.
Tre söndagar (19.8, 26.8, och 2.9) friidrottar vi och avslutar med en tävling 9 september kl 18.


Tacksamma är vi om det finns föräldrar som kan assistera under friidrottskvällarna samt tävlingen. Välkomna!

Arr. Hankmo IF


 

HANKMOLOPPET 2018

Den trettonde upplagan av Hankmoloppet går av stapeln 13.6.2018. Mer information, se Hankmo IFs hemsida.

Video från loppet (Jukka Vähälummukka)

Bilder från loppet (Jukka Vähälummukka)

 

TALKO PÅ SNÄRÖIRAN 19.5.2018

Vi städar holmen och röjer. Ta med motorsågen. Program för barnen. Västerhankmo UF bjuder på korv, kaffe, saft och dopp. Start från Kastet kl. 12.

 

STÄDDAG I VÄSTERHANKMO 5.5.2018

Den traditionella städdagen ordnas lö 5.5. då vi städar längs vägarna i byn. Servering ordnas som vanligt vid Nygårds i Söderändan och vid Gamla skolan.  

 

NORRFJÄRDS ENSKILDA VÄG ÅRSSTÄMMA

Delägarna i Norrfjärds enskilda väg kallas till årsstämma som hålles i Västerhankmo Gamla skola tisdagen den 24 april 2018 kl 19.00. På stämman behandlas i LEV § 64 och 65 nämnda ärenden. Uppgifter om enhetslängden kan fås hos Agneta Nykvist.

Vägbestyrelsen.

 

VÄSTERHANKMO SAMFÄLLIGHET DELÄGARSTÄMMA 21.3.2018

Delägarna i Västerhankmo samfällighet kallas till ordinarie delägarstämma onsdagen den 21.03.2018 i Västerhankmo uf-lokal. Vi inleder kl. 18.30 med en allmän information angående den planerade nergrävningen av högspänningsledningen genom en del av byn. Entreprenör för arbetet är Vasa el-nät som också sköter informationen, därefter öppnas delägarstämman.

På stämman behandlas stadgeenliga ärenden samt:

- bidragsanhållan

- fiskeriärenden

- övriga ärenden.

Vid omröstning används delägarlängden från 2013. Delägare bör vid behov med lagenliga handlingar bestyrka eventuella ändringar i delägarlängden.

Styrelsen

 

PRE-PÅSKBRASA OCH TALKO PÅ SNÄRÖIRAN 24.3.2018

Pre-påskbrasa och talko på Snäröiran lördag 24.3.18 kl. 14. Västerhankmo UF bjuder på korv och kaffe /saft! Äggjakt för barnen!

Vi röjer lite i stranden mot Storbryggon och eldar upp rishögen från talkot i höstas, ta gärna med röjsåg/såg!

 

 

TOUR DE KORSHOLM I HANKMOSPÅREN

Söndag 18.3 är Hankmospåren är en del av Tour de Korsholm! Touren är en ny motionscup (skidåkning, orientering, cykling, löpning) som ordnas för alla. Hankmo IF ordnar en av skiddagarna som går ut på att man ska skida och njuta i Hankmospåren samtidigt som man kan hämta och stämpla ett motionspass vid grillkåtan i Homlax (kl. 12-15). Varm saft och grillkorv för 1 € finns också att köpas där. Andreas Knips hembageri är också öppet (kaffe/saft + bulle 1 euro) och brasa finns vid vindskyddet längs skidspåret i Kvevlax. Välkomna!

 

ÅRSMÖTEN

Västerhankmo Ungdomsförening rf. håller extra ordinarie årsmöte onsdag 4 april 2018 kl. 19.00 vid Bjärji. Stadgeenliga ärenden. Kaffeservering. Eftersom ingen ordförande kunde väljas under förra årsmötet kallar föreningen till ett extra ordinarie styrelsemöte. Välkommen!

 

Hankmo Idrottsförening r.f. håller årsmöte måndag 19 mars kl 18.30 vid Andreas Knips Hembageri. Stadgeenliga ärenden samt inköpsärende. Kaffebjudning.
Styrelsen

 

Västerhankmo Marthaförening rf. håller årsmöte onsdagen den 21 februari 2018 kl. 18.30 hos Marita Furunäs. Stadgeenliga ärenden. Styrelsen.

 

Västerhankmo Ungdomsförening rf. håller årsmöte söndagen den 25 februari 2018 kl. 16.00 vid Bjärji. Stadgeenliga ärenden. Kaffeservering. Styrelsesammansättningen håller på att ta nya former, vi söker nya medlemmar! Välkommen!

 

PULKDAG VID BJÄRJI 25.2

Ta med familjen och något att ränna med på pulkdag till Bjärji. Söndagen 25.2 kl.13-15.30.
Vi pulkar i stora backen och det finns även en mindre backe för de yngsta. Adressen är Västerhankmovägen 258. Parkera gärna vid gamla skolan eller längs vägen. Nere i backen kan bilarna vara i vägen och att köra upp kan vara svårt och farligt för pulkarna. Västerhankmo UF ordnar försäljning av kaffe, saft, dopp och korv som du får grilla vid elden när du värmer tårna!

 

HANKMO IF I KORSHOLMS RINKBANDY

Hankmo IF:s seniorer deltar i Korsholms rinkbandy 2017, liksom tidigare år. Serien inleddes den 16 januari med match mot Hoppet Tigers. Säsongens första drabbning blev oavgjord, 4-4. Matchprogrammet finns här.

 

HIF CIRKELTRÄNING HÖSTMÅNDAGAR

Hankmo IFs cirkelträning drar igång igen måndag 19.9 kl. 18.30-19.30 i Hankmo skolas gymnastiksal och fortsätter måndagar under hösten. Passar för män och kvinnor i olika åldrar eftersom man bestämmer intensiteten själv.

 

HIF BARN- OCH JUNIORAKTIVITETER

Aktiviteter för barn mellan ca 4-7 år ordnas i Hankmo skolas gymnastiksal onsdagar kl. 18.30-19.30 med start 5.10 och avslutning 23.11. Ingen avgift. Välkomna!

 

HANKMO SKOLA & DAGHEM

I Hankmo har vi det bra ställt med integrerad skola och daghem. Barnen i olika åldrar stortrivs och samhörigheten är stark! Läs mera om skolan via denna länk.

 

HANKMO HEM & SKOLA R.F.

Föreningen Hankmo Hem & Skola r.f. grundades på ett konstituerande möte den 10.11.2009. Föreningens syfte är att arbeta för samarbete mellan hem och skola, samt företräda byborna i frågor som gäller strukturella förändringar vid Hankmo skola. För att uppnå sitt syfte kan föreningen ordna olika evenemang, t.ex. basarer, lotterier, fester och penninginsamlingar till förmån för skolans elever. Föreningen kan också ordna utflykter och studiebesök samt annat som befrämjar ett gott samarbete.

Läs mera om Hankmo Hem och Skola här.

 


BEKANTA DIG MED VÄSTERHANKMO VETERANMOTORKLUBB!

Här en länk till Veteranmotorklubbens blogg, mycket intressant finns att läsa! http://v-hvmk.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

TILLBAKABLICK PÅ HÄNDELSER I HANKMO - HEMSIDAN SOM ARKIV

Kolla på arkiverade händelser, det har hänt mycket i Hankmo under åren 2007-2017! Under de åren har vi även haft vår egna hemsida och den har blivit ett sorts modernt arkiv på samma gång. Genom att klicka på dessa länkar hittar du årsvis olika aktiviteter:

händelsearkiv 2017

händelsearkiv 2016

händelsearkiv 2015

händelsearkiv 2014

händelsearkiv 2013

händelsearkiv 2012

händelsearkiv 2011

händelsearkiv 2010

händelsearkiv 2009

händelsearkiv 2008

händelsearkiv 2007

 

  

 

BRIST PÅ FASTIGHETSUTBUD!

Hankmo är ett attraktivt boendeområde, men tyvärr har vi nu under två-tre år haft för litet utbud av hyreslägenheter eller fastigheter i boendeskick. Det finns ännu en del tomma hus i området, så vi i utvecklingsgruppen hoppas på att de kunde komma i användning. Under rubriken "Bo i Hankmo" finns det aktuella utbudet och där publiceras även inflyttningsintresserades annonser. Kolla närmare där och tveka inte att ta kontakt!

Utvecklingsgruppen i Hankmo byar/ ordf. Stefan Råback, 050 5902525.

 

 

FISKEKORT I HANKMOVATTNEN

Fiskekort kan lösas av följande personer:

Västerhankmo; Stefan Sundvik, Mossav. 26, tel. 06 3467702 / 0500 329218. Kolla närmare på denna länk.

Österhankmo; Henrik Westerback, Österhankmov. 788 bst 4, tel. 050 5937810. Via Henrik kan man även höra sig för gällande sjögräsklippningen. Kolla närmare på denna länk.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansvarig utgivare: Västerhankmo samfällighet / Stefan Råback, tel. 050 5902525     Senast modifierad: 15.2.2019